Watersport - Titel
Modelbouw
Abel
De modelschepen Het bassin Foto's activiteiten   
Agenda Terugblik
Berichtgeving Arin
Gastenboek

Ontstaan Dorus


Wat er aan vooraf ging.
in 1972 had ik het idee om de Arcadia Forrest 'dit was een lashbakcarrier' te bouwen. .Lashbakken zijn eigenlijk varende containers. Die middels een grote kraan aan boord van het schip werden gehesen.
De Arcadia Forrest had als regelmatige bezoeker van Rotterdam een vaste plek in de "Waalhaven" waar hij "gelost "werd. Wij waren ook een regelmatige bezoeker van de haven van Rotterdam waar de Forrest vaak lag dus het idee was zo gek nog niet.
Toen had ik een duwboot en wat duwbakken ik dacht laat ik beginnen met een paar lashbakken dat lukte goed dus de rest moest ook lukken echter in die tijd was ik geabonneerd op de hobbybulletin en in het nummer dat verscheen toen ik met de bouw wilde beginnen ja hoor daar stond een artikel over de bouw van de Forrest.
Dat was zo een domper dat ik het idee compleet heb laten varen letterlijk en figuurlijk, de lashbakken verdwenen in een doos en hebben ongeveer 30 jaar geen daglicht gezien.
Dus niet weggegooid.
Ongeveer 1990.
Voor de kinderen (3)een waterlijnmodel duwboot gemaakt hierbij 2 duwbakken waar we maïs of spliterwten mee vervoerden en 2 ook waterlijn sleepbootjes.
Hier vele gezellige en fijne uurtjes mee "gevaren".
In 2004 een nieuwe duwboot gebouwd naar het idee van de waterlijnduwboot. De "Dorus" vernoemd naar een heel goede vriend van mij. Hierbij de 2 "speel" duwbakken nu genaamd José 1 en 2. Toen zagen de 4 lashbakken weer het daglicht.
Ook een nieuw kopbak gebouwd, die is verplicht om met de lashbakken over de Nederlandse rivieren te mogen varen.
Begin 2007 zijn er in Nereteh bij de werf van Eegeoh Leba 6 nieuwe lashbakken en 2 kopbakken besteld,welke in april 2008 afgeleverd zijn.
Tijdens oplevering van de lashbakken zijn er 4 duwbakken van het model José nieuw op stapel gezet. deze zijn 10-10-2009 in Wageningen tijdens de dag van de techniek overgedragen (zie foto's 2 liggen er op het ponton). Dorus heeft nog een stuurhuis dat handmatig omhoog gezet moet worden Surod en leba werken nog aan de techniek. Het zal zeker ook zo zijn dat de elektronica expert Dennis nog zijn kennis en kunde in het schip gaat steken Tot zover de berichtgeving , er komt nog meer zoals de technische gegevens van Dorus.

Klik op de foto om nog meer foto's te bekijken!